THE PETER LEITCH NEW LIFE ORCHESTRA - NEW LIFE

Peter Leitch (Montreal, 1944) werkte als gitarist met grote namen als Bobby Watson, Jaki Byard, John Hicks en Oscar Peterson en vele anderen. Als leider maakte hij zo’n 20 albums en een 13 tal als sideman. In 2012 werd er bij hem longkanker geconstateerd, hij kon kiezen tussen een behandeling die hem vrijwel zeker zijn muzikale carrière zou kosten of binnen een paar maanden overlijden. Dankzij zijn oncoloog leeft hij nog steeds al kan hij zijn linker arm niet meer gebruiken door de chemo therapie. Maar hij zette zijn muzikale leven voort door te gaan componeren, arrangeren en het 15-koppige New Life Orchestra te leiden. Het duurde twee jaar om alle stukken te componeren, arrangeren en orkestreren, 14 composities schreef Peter zelf en “The minister’s son” is van Jed Levy, “Round Midnight” natuurlijk van Thelonius Monk en “Spring is here” is er een uit het American Songbook van Rogers & Hart. Peter heeft gekozen voor twee albums als ware het twee optredens in een club of concert.

Disc 1 opent met “Mood for Max“ wat een eerbetoon is aan Dr. Maxime Kreditor, de oncoloog die het leven heeft gered van Peter Leitch. “Portrait of Sylvia” gaat over zijn echtgenote Sylvia Levine. “Sorta, Kinda” is een smeuïge blues met een spetterende solo van tenorsaxofonist Jed Levy. Leitch componeerde “Monk’s Circle“ ter herdenking van de officiële nieuwe benaming van de cul-de-sac in Los Angeles, waar de familie Monk jarenlang woonde, in “Thelonius Monk Circle” in 1983. “Round Midnight” van Monk heeft belangrijke rollen voor gitarist Phil Robson en trompettist Duane Eubanks. Het is en blijft een verrukkelijk nummer, maar dat geldt voor de meeste nummers van Thelonius. “Penumbra” is de lijn die licht en schaduw scheidt in de schilderkunst, het is een sfeervol muziekstuk, Leitch laat hiermee duidelijk horen dat hij over de nodige componeer kwaliteiten beschikt. Dat is ook goed te horen in “Briljant Blue, Twilight Blue” de verandering van kleur in de lucht wordt hier fraai weergegeven door het wisselende klankbeeld van het orkest met een knetterende solo van trombonist Matt Haviland en fluitist Tim Harrison. “Fulton Street Suite” is een tour door het 19de eeuwse lower Manhattan in drie delen: The mystique met zijn klassieke straten, Theater Alley, het begin van het Broadway toneel en een snelle blues die het omhoog en omlaag gaan van de financiële markten die New York maakten tot “The capital of the 20th century”.

De tweede cd opent met “Exhilaration” en is een beschrijving van Leitch’s aankomst in New York in begin jaren ’80. “Elevanses” is een woordgrap die oor en oog verenigt met een knipoog naar componist Gil Evans en fotograaf Walker Evans. De nummers “Clifford Jordan” en “Ballad for Charles Davis” zijn eer betonen aan twee van Leitch favoriete saxofonisten. “Playing with Charles was like playing with the entire history of Black American music”, aldus Leitch in de hoestekst. “The Minister’s Son” is de herinnering van saxofonist Levy aan de overleden pianist John Hicks. “Back Story” is een langzame blues en een eerbetuiging aan de bijdrage van Black America aan muziekwereld. “Tutwiler 2001”gaat over een klein stadje in Tallahatchie County, Mississippi voordat de staat eindelijk formeel zijn eigen diepe muzikale traditie erkende. Het was een spoorstad, een van de belangrijkste vertrekpunten in de grote migratie naar het noorden. Het album eindigt met (gelukkig) alweer een 12-bar blues “The Long Walk Home”. Leitch heeft met deze twee albums zich meer dan gerevancheerd na desastreuze ziekte, zijn composities zijn prachtig om te beluisteren en steken ook verdraaid goed in elkaar. Het is natuurlijk jammer dat hij zelf niet meer kan musiceren maar hij weet dat uitermate goed te compenseren met componeren.

Het Peter Leitch New Life Orchestra bestaat uit: Duane Eubanks(tpt), Bill Mobley (tpt, flugelhorn), Tim Harrison (flt), Steve Wilson (altsax, sopraansax), Dave Pietro (alt-, sopraansax), Jed Levy ( ts, flt,altflt), Carl Maraghi (bar.sax,basklt.), Matt Haviland (tbn), Max Seigel (bs. Tbn.), Phil Robson (el.gtr), Chad Coe (ak.gtr), Peter Zak (pno), Dennis James (arco bs), Yoshi Waki (bs), Joe Strasser (drs).en natuurlijk Peter Leitch , arrangeur, dirigent, componist.

Jan van Leersum



Artiest info
Website  
 

Label : Jazz House

video